Elektromos autó pályázatok

Még idén novemberben megjelenhetnek azok az elektromos autó pályázatok, amelyek mintegy 60 milliárdos hazai forrásból lesznek finanszírozva. Az egyik pályázat töltőállomások kiépítésére helyezi a hangsúlyt, a másik felhívás keretében pedig elektromos autók kedvezményes vásárlására lehet majd pályázni. Blogbejegyzésünkben utánajártunk a napokban bejelentett hírnek, bár még hivatalos pályázat nem jelent meg a témában.

Miért lehet jó választás egy elektromos autó?

Az elektromos autók forradalma körülöttünk zajlik, és nem véletlenül. Az elektromos autók nem csak a közlekedés módját változtatják meg, hanem hozzájárulnak a környezetvédelemhez is. Az elektromos autók egyik legfontosabb előnye, hogy nem termelnek kipufogógázokat. Mivel nincs belső égésű motor, nem keletkezik CO2 vagy más környezetszennyező anyag a levegőben. Ez jelentős mértékben hozzájárul a levegőminőség javításához és a globális felmelegedés csökkentéséhez. A környezettudatosság elterjedésével így egyre inkább növekszik ezen járművek elterjedése. A másik nagy előnye ezeknek a járműveknek az energiahatékonyság, mivel az elektromos autók kerekein található elektromos motorok hatékonyabban alakítják át az elektromos energiát mozgássá, kevesebb energia veszik el hőként. Ez jelentősen csökkenti az energiafelhasználást és a környezetre gyakorolt hatást. Vonzó tényező lehet még a fentieken túl, hogy az elektromos járművek üzemeltetése olcsóbb lehet a hagyományos autókhoz képest. Az elektromos energia általában olcsóbb a benzin vagy a dízel üzemanyaggal szemben, és az elektromos autók kevesebb karbantartást igényelnek, mivel egyszerűbb a hajtásláncuk.

Bár még sok munka van a fenntartható közlekedési megoldások fejlesztésében, az elektromos autók használata egy lépés a helyes irányba, ha a jövőbeni generációk számára is fenntartható és tiszta környezetet szeretnénk hagyni, és az elektromos autók ebben a küldetésben segíthetnek. Ez a pályázat a következő lépcső lehet a végső cél elérésében.

Töltőállomások és céges kedvezmények

Ahogy a cikkünk elején említettük, a várhatóan idén megjelenő program két részből fog állni: 30 milliárd forint forrás jut új, nagy kapacitású töltőhelyek létesítésére. Ezeket a töltőállomásokat az elkövetkezendő 2 és fél évben kívánják megépíteni és számszerűsítve mintegy 170 állomás létrehozását jelenti. Ugyanekkora összeggel támogatják azokat a cégeket, ahol elektromos autó beszerzésben gondolkodnak. A második témában egyéni vállalkozók, taxisok és olyan vállalkozások indulhatnak, amelyek autómegosztással foglalkoznak. Ebben az esetben elektromos járművekre, kisbuszokra vagy kisteherautókra igényelhető a támogatás.

A pályázatok célja egyértelműen a környezetvédelem, hiszen a klímaváltozás elleni küzdelemben lényeges szerepe van a közúti közlekedés átalakulásának, mivel a károsanyag-kibocsátás mintegy 14%-a ered innen. Az elektromos átállás minden országban lényeges feladat és kihívás, Magyarország vezető szerepet kíván kialakítani ebben a szektorban, melyhez ez a pályázat is csatlakozik.

Korábbi elektromos autó pályázat dióhéjban

A tavalyi évben június elsejéig vagy a forrás kimerüléséig lehetett pályázati úton elektromos autóhoz jutni, amelyet az azóta megszűnt Innovációs és Technológiai Minisztérium írt ki. Ez a program az új, eddig nem forgalomba hozott elektromos személygépkocsik vásárlását támogatta, amelyeket Magyarországon még nem értékesítettek a pályázat benyújtása előtt. Ezen kívül a program lehetővé tette elektromos gépjárművek beszerzését zárt vagy nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing keretében, akár a márkakereskedők tesztautói révén is, amelyeket saját tulajdonban tartottak Magyarországon. A pályázatban részt vehettek lakossági ügyfelek, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények és egyesületek is. Ebben a támogatásban (és valószínű, hogy az új felhívásban is) kategóriákra lettek osztva a beszerzendő járművek, valamint a támogatás mértéke is eszerint változott. A 12 millió forintnál alacsonyabb ár alatt a támogatás mértéke elérhette a 2,5 millió forintot, 12 és 15 millió forint között 1,5 millió forint volt a támogatás. A 15 millió forintot meghaladó járműveket a program nem támogatta. A támogatás plugin hibrid modellekre nem terjedt ki. A program nagyon népszerű volt, a mintegy 3 milliárdos keretet pár nap alatt kimerítették a jelentkezők.